Kølervæske – beskyt motoren

Påfyldning af kølervæske

Der findes mange forskellige kølervæsker, og det kan være svært at vide, hvilken man skal vælge. En kølervæske af lav kvalitet og forkert vedligeholdelse af kølesystemet kan beskadige din motor, mens en kølervæske af høj kvalitet beskytter motoren og andre komponenter i kølesystemet.

Hvilken funktion har kølervæsken i kølesystemet?

Kølervæske bruges til at køle motoren ned og beskytte den mod overophedning.

Hele 40 % af alle motorproblemer i tunge dieselmotorer er direkte eller indirekte relateret til mangelfuld vedligeholdelse af kølesystemet. Forkert vedligeholdelse af kølesystemet kan medføre:

 • Overophedning
 • Korrosion
 • Frostskader
 • Slidte stempelringe
 • Brændte ventiler
 • Utætte vandpumper
 • Knækkede toppakninger
 • Rustne lejer

Regelmæssig vedligeholdelse af kølesystemet er afgørende for at holde en motor godt kørende. Brug af kølervæske af høj kvalitet, såsom Fleetguards Fleetcool OAT eller ES Compleat, vil hjælpe med at; reducere driftsomkostningerne, minimere nedetid og sikre bedre holdbarhed fra motor og kølesystem.

Fleetguards kølervæske er udviklet til at smøre og beskytte vandpumpen. Med korrekt vedligeholdelse af kølesystemet bør pumpen eksempelvis holde hele motorens levetid. Du forhindrer samtidig kavitation som vist til højre på billedet nedenfor.

Skadet vandpumpe
Vandpumpe på kølesystemet på en dieselmotor

Hvad gør Fleetguards kølervæske til markedets bedste?

Fleetguards kølervæske indeholder additiver med beskyttende virkning. De er designet til at være kompatible med alle komponenter i systemet og yde optimal beskyttelse mod korrosion og slid på cylinderen.

Hvorfor er Fleetguards kølervæske mere holdbar end andre?

Fleetguards kølervæske er designet til at holde hele motorens levetid. I stedet for at udskifte væsken skal den blot tjekkes med jævne mellemrum, med et testsæt, og fyldes op med additiver eller med frisk kølervæske for at bevare de beskyttende egenskaber på det rette niveau.

Hvilken kølervæske skal jeg vælge?

Mange tror, at farven bestemmer kvaliteten, og at man skal bruge den farve, der var i motoren før. Dette er dog ikke sandt; farven på væsken er bestemt af leverandøren og har udelukkende til formål at skelne produkterne fra hinanden.

Du vælger den rigtige kølervæske ved at sikre, at den har den rette godkendelse fra motorproducenten, og at den opfylder de internationale kvalitetskrav. Organisationen for standardisering kaldet ASTM (American Society for Testing of Materials) er rangeret som den vigtigste i verden, når det kommer til kølemidler.

 • ASTM D-6210 til entreprenørvirksomhed og marine (Off Highway)
 • ASTM D-4985 til lastbil og bus (On Highway)
 • ASTM D-3306 til personbiler

Kan man blande kølervæsker?

Mange spekulerer på, om det er muligt at blande Fleetguard-kølervæske med andre kølermidler. Det er muligt at blande kølemidler, hvis de er af samme glykolbase. Men det er ikke noget, vi anbefaler. Blandes Fleetguard med et andet mærke, vil du eksempelvis opleve følgende:

 • De beskyttende egenskaber, som Fleetguard kølervæske indeholder, svækkes
 • Du kan ikke teste væsken og se, hvordan den klarer sig
 • Garantien bortfalder, når Fleetguard-kølervæske blandes med et andet mærke

Hvordan udskifter jeg kølervæsken?

Når du skifter til Fleetguard-kølervæske, anbefaler vi at rense systemet ordentligt. Fleetguards kølesystemrensere, Restore og Restore Plus, fjerner fremmede partikler uden at beskadige metaloverflader, pakninger, slanger eller plastikdele i kølesystemet.

Et kølesystem kan også være indkapslet og tilstoppet. Så kan du ikke komme af med forureningen ved blot at skylle med rent vand. Rensemidlet fra Fleetguard arbejder hurtigt og effektivt på at løse problemer i kølesystemet og undgår dermed dyr nedetid.

Hvornår skal jeg anvende kølervæske?

Kølervæske bør anvendes hele året rundt!

Når det er varmt forhindrer væsken overophedning og når det er koldt, beskytter den mod frostskader. At køre med en motor uden kølevæske i sommermånederne kan være dyrt, fordi der er stor risiko for skader som slidte stempelringe, ridsede stempler og rust.

Få hjælp til at finde den rette kølervæske til din motor

Lad vores rådgivere hjælpe dig med at finde det rette produkt til din maskine.

Kontakt os på: 56131072
(Åbningstider: Man-Tors kl. 08.00-16:00 og Fre kl. 08:00-15:30).
Eller udfyld kontaktformularen her og bliv kontaktet inden for 48 timer.